ACTIVI-TATI NR.36
Activi-Tați*
*Activități de făcut împreună cu tata!
Activi-Tați nr. 36
Citiți împreună!
Ajută-ți copilul să prindă drag de cărți de la o vârstă mică! Studiile arată că activitățile legate de cărți (cititul, mersul la bibliotecă, proiecte și discuții despre cărți, etc.) care sunt făcute în familie îi ajută pe copii să obțină rezultate școlare mai bune și să se dezvolte mai bine din punct de vedere social și intelectual.
Alege activități potrivite vârstei copilului:
- Până și bebelușii se pot bucura de cărți cu pagini cartonate, cu culori vii. Arată-i imaginile și vorbește despre ce se află pe fiecare pagină. Când începe să vorbească, o să înceapă să repete cuvintele din carte!
- Cumpărați sau confecționați o carte din material textil cu activități pentru copiii mici – cu potrivirea culorilor sau a cifrelor, legarea nasturilor sau a șireturilor, etc. Pentru inspirație, căutați pe Google „quiet book”.
- Copiii preșcolari adoră să li se citească povești! Alege cărți ilustrate frumos, cu puțin text, ia copilul în brațe și citește! Schimbă-ți vocea pentru fiecare personaj, și încearcă să reproduci alte sunete din text (de exemplu, suflarea vântului, o bătaie la ușă, etc.). Mulți copii vor memora toate cuvintele povestirii și o vor putea „citi” ei, chiar înainte să cunoască literele!
- Nu renunța să citești împreună cu copiii după ce aceștia învață să citească singuri. Ei vor putea urmări povești mai complicate, așa că poți continua cu tradiția citirii seara înainte de culcare, și să citiți câte un capitol dintr-o carte mai lungă.
- Nu vă limitați doar la citit. Faceți activități bazate pe tema cărții. Desenați scena principală din carte. Ajută-i pe copii să facă o reprezentație a teatrului de păpuși, bazată pe povestea cărții. Imaginați-vă împreună ce s-ar fi întâmplat dacă… (protagonistul principal nu găsea comoară…etc.) și rescrieți finalul povestirii. Faceți colaje sau modele bazate pe scene din carte… Nu există limite pentru imaginația voastră!
- Dacă ai copii adolescenți, alegeți o carte și citiți-o (separat, dar în aceeași perioadă de timp). Programați-vă un timp în fiecare săptămână în care să aveți un „cerc de lectură” acasă și să discutați ceea ce citiți în carte. Ce părere aveți? Cum s-ar putea aplica ceea ce citiți la viața de zi cu zi?
- Nu uitați că Biblia este o carte ce poate fi citită din nou și din nou pe tot parcursul vieții. Citește pasaje scurte din Biblie împreună cu copiii tăi și discutați împreună ce înseamnă cuvintele din cartea sfântă. Cu siguranță veți putea învăța multe lucruri bune pentru viață!
Nu uita că cititul nu trebuie să fie o activitate scumpă! Vizitați împreună biblioteca și alegeți cărți pe care să le împrumutați. Multe școli au mici biblioteci cu cărți ce pot fi împrumutate de către elevi. Când vine ziua de naștere a copilului sau Crăciunul, cere cărți în loc de jucării care să umple casa! Și de ce să nu începi un grup de lectură pentru tați și copii, în care să puteți face schimb de cărți între voi?!
Spor la lectură!
Dacă faceți această activitate, ne-am bucura să aflăm și noi! Faceți poze și încărcați-le într-un album pe Facebook, cu tag @Alo Tata.